Ondernemers, onderwijs en overheden in het Rijk van Nijmegen werken gezamenlijk aan een circulaire regio.
De bouwstenen:
-
Gezamenlijke agenda en uitvoeringsplan
-
Projecten en producten
-
Kennisdatabase
-
Loketfunctie
Koekje gemaakt brood dat anders verspild zou worden. Met cranberry zaadjes die ook uit een reststroom komen. Onze missie is om impact te maken in het koekschap. Dit doen we door de meest lekkere koekjes te maken, die tegelijkertijd ook duurzaam zijn.
Circulair bouwen is onderdeel van de circulaire economie. Dit is een economisch systeem dat bedoeld is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren. Deze aanpak past perfect bij de werkwijze van ECO+BOUW en wordt dan ook al enige tijd toegepast in de samenwerking binnen de Groene Bouwketen. We stellen telkens de vraag hoeveel energie en grondstoffen een bepaald materiaal kost tijdens de productie, het gebruik en de verwerking tot afval.
De afvalcoach is de menselijke maat in afvalinzameling. Hij/zij fungeert doormiddel van persoonlijke interactie als schakel tussen bewoner, beleid, reinigingsdienst en handhaving. Afvalcoaches lopen op straat, staan bij containerlocaties, gaan langs deuren, spreken mensen aan en beantwoorden vragen.
De fles is klimaatpositief (de suikerrietplant neemt meer CO2 op dan er wordt uitgestoten bij de productie) en 100% recyclebaar. Gemaakt van reststromen van planten. De fles bespaart je gemiddeld 250 plastic wegwerpflesjes per jaar.
Benut de circulaire businesskans in jouw organisatie. Van een scan op je grondstoffen en reststromen naar een circulaire businesscase.
MOEZTUYN’ ondersteunt werkgevers aan de hand van een programma. Door de moestuin in te zetten als tuin, waarin je kunt afschakelen, vergaderen en eten draag je bij aan het plezier, en daarmee de vitaliteit van medewerkers. Tevens vergroen je de werkomgeving. De moestuin wordt een plek van waaruit je het gesprek voert over thema's als vitaliteit, vergroening en duurzaamheid.
Ondernemers, kennisinstellingen en overheden werken in het Rijk van Nijmegen in veel verschillende circulaire projecten samen om lonkende perspectieven werkelijkheid te laten worden. Hier vind je alle lopende en afgeronde circulaire projecten.
RvN@LAB verbindt talenten van ROC, HAN en RU aan ondernemers en vraagstukken van ondernemers om in diverse werkvormen en met diverse producten in samenwerking met mentoren uit overheid en organisaties en docenten uit het Rijk van Nijmegen de innovatiekracht van het MkB te vergroten en talent te laten excelleren en te binden aan het Rijk van Nijmegen.
De LABproducten bieden ondernemers de kans om samen te kunnen werken met jongeren van verschillende onderwijsinstellingen. Niet alleen kan dit hen nieuwe inzichten bieden, maar door ondernemingen en instellingen meer in contact te brengen met studenten, wordt op deze manier ook een eerste stap gezet richting behoud van talent voor de regio.
Een LABteam kan zich bezighouden met een maatschappelijk vraagstuk, een ondernemersvraagstuk of een eigen plan dat ze graag verder willen ontwikkelen. Zo werken HAN en RU studenten al gezamenlijk mee met teams van de Circulaire Kickstart.
De LABtrainingen bieden verdieping aan studenten die in het LAB actief zijn en aan stagiaires van partners van RvN@. Onder begeleiding van ondernemers, en specialisten ontwikkelen de studenten in workshop hun 21st century skills en leren ze van elkaar.
De RvN@Academy is de plek van RvN@ waar ondernemers en ondernemende medewerkers van organisatie, onderwijs en overheden kennis krijgen en delen van soorten innovaties, innovatieve processen, businessmodellen in workshops en kickstarts.
Heb je vragen, opmerkingen of ideeën over circulaire economie in de regio Rijk van Nijmegen?
Neem contact met ons op via circulair@rvnhub.nl