Circulair ondernemen in de regio Rijk van Nijmegen

 

De toekomst is circulair. Sterker nog: de toekomst moet circulair. En in die toekomst kan jij – als (toekomstige) ondernemer of beleidsmaker – het verschil maken. Hoe? Dat ontdek je op 27 juni 2022 tijdens het Lifeport Festival Circulair, een initiatief van de RvN@ Circulaire Raad.
Samen met  andere circulaire innovators uit de Lifeportregio!

Tijdens dit innovatiefestival komt het gehele circulaire netwerk uit de regio bij elkaar. We ontmoeten. We ontdekken. We bouwen mee. En we bundelen onze krachten. Tijdens Lifeport Festival Circulair komt innovatie op gang!

Deze editie staat in het teken van de sectoren voeding en bouw, waarin al veel mooie initiatieven op het gebied van circulariteit te vinden zijn. Initiatieven waarvan iedereen, binnen of buiten de sector, kan leren. Kom ook naar Lifeport Festival Circulair en laat je inspireren!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer?

maandag 27 juni 2022, 14:00 – 18:30 uur met aansluitend netwerkborrel

Waar?

De Lindenberg, Nijmegen

Investering?

€125,- exclusief btw (€25,- voor studenten)

Verdere vragen?

mail lifeportfestival@rvnhub.nl

 

PROGRAMMA

Welkom

14:00 – 14:45

Opening 

In de festivalopening kijken we naar regionale circulaire successen van de afgelopen jaren. We kijken we vooruit naar kansen voor de komende tijd. Dat doen we samen met de inspirerende koplopers en aanjagers van de circulaire Lifeportregio.

persoonlijk programma

14:45 – 17:30 Jouw programma-onderdelen

Je kunt je laten verrassen of je programma al bij het bestellen van je toegangsbewijs samenstellen. Voor een aantal verdiepende subsessies is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.  Uiteraard heb je voorrang als je al een keuze gemaakt hebt. Je kunt je programma tot twee dagen voor het festival nog wijzigen.

Productpark

14:45 – 17:30

Productpark

Gedurende het gehele festival kan je de productetalage van regio Rijk van Nijmegen bezoeken met de gaafste circulaire innovaties uit de regio. Dit hart van het festival is dé plek voor ontmoeting en kennismaking.

Kennisboosts

In de Kennisboosts van de RvN@Academy leren we van elkaar door ervaringen uit te wisselen. Want ondernemen toekomstbestendig maken? Dat doen we niet alleen maar sámen, met elkaar. Zo delen de circulaire bouwers hun best practices, ontdek je tijdens de Kennisboost ‘How to scale up?’ hoe je als ondernemer in de circulaire economie van initiatief naar succesvolle scale-up groeit én leer je hoe je als bedrijf duurzamer omgaat met voedsel en zorgt voor minder voedselverspilling.

De kennisboosts

 

14:55 – 15:25

Successen in de circulaire bouw!

 

15:35 – 16:05

How to scale up?

 

16:15 – 16:45

Voedsel en Circulariteit: kansen voor elk bedrijf

Action Learnings

Circulair ondernemen? Kom in actie! In deze interactieve werkvorm komen we tot concrete plannen en oplossingen om de wereld duurzamer te maken. Dit doen we door samen te ontdekken, doen, ervaren en reflecteren.

14:50 – 15:45

De circulaire toekomst van de evenementensector

De systematiek en invoering van een circulaire beker die ACBN en de Dar ontwikkelden, zijn een voorbeeld voor andere open en vrij toegankelijke festivals. Hoog tijd om verdere stappen te zetten. Samen met de aanwezigen  op zoek naar vervolgstappen met extra aandacht voor voeding. Korte ketens en reductie van voedselverspilling, waar liggen de kansen?

Talentshowcase

15:55 – 16:15

ARN Studentenchallenge

De Luierrecyclinginstallatie van ARN heeft een nieuwe set mogelijkheden geopend en ARN BV heeft initiatief genomen deze te benutten in de keten. ARN BV heeft studenten van Radboud Universiteit, ROC Nijmegen en Hogeschool Arnhem en Nijmegen in een challenge uitgedaagd mee te denken over dit vraagstuk. In drie teams, multilevel en interdisciplinair zijn zij de afgelopen periode aan de slag gegaan.
In deze showcase presenteren zij hun resultaten.

Lifeport Circular Lab

16:50 – 17:20

Stationsgebied Nijmegen – de stad in jouw hand

Overheid, ondernemers, onderwijs en burgers samen aan het werk om het Stationsgebied in Nijmegen een aangename en circulaire plek te laten zijn voor iedereen, Of je er nu werkt, woont of op (door-)reis bent. RvN@ organiseert namens de gemeente Nijmegen kennistafels waar kansen zichtbaar worden, kennis wordt gedeeld en stappen worden gezet.

Action Learning

15:45 – 16:45

Businesskansen voor huishoudelijke reststroom hout

Wil jij meedenken met Buzzard over hoe zij met resthout een businessmodel kunnen maken voor hun Konect meubelsysteem? Samen met Circulair Ambachtscentrum Mooi Werk Nijmegen heeft Buzzard een eerste verkenning gedaan voor toepassing van resthout van de milieustraat en kringloop in dit meubelsysteem. Er lijken kansen, echter hoe is dit te concretiseren naar een businessmodel? Waar zit de meerwaarde van het op deze manier organiseren? Wat zijn de belangen van de verschillende ketenpartners? Welke extra werkzaamheden ten opzichte van het huidige werkproces zijn nodig? Hoe ziet de businesscase eruit?

 

 

 

De Cirkel

17:00 – 17:30

Cirkeltalk

De Cirkel is dé circulaire award van het Rijk van Nijmegen die elk jaar wordt uitgenodigd aan de organisatie die zich op het gebied van circulair ondernemen het meest onderscheidt door de impact die de organisatie heeft op het grondstofgebruik.

In de Cirkeltalk ontmoet je de finalisten juryvoorzitter van De Cirkel 2021. Zij delen hun ervaringen in de Circulaire economie. Wat gaat goed maar ook: wat maakt het moeilijk? En hoe helpen stimuleringsprogramma’s hierbij.

Scheidend juryvoorzitter Fleuren en programmadirecteur van de Circulaire Raad, Richard van Loosbroek, vertellen waarom De Cirkel er is en roepen op tot nominaties voor De Cirkel 2022

Talentshowcase

16:30 – 17:10

Campus Hub Gezond Circulair

In de Showcase biedt talentencommunity RvN@LAB podium aan circulaire studenteninitiatieven. Vanuit onderwijs, studentenorganisaties of studentcompanies. Voorbeelden van co-creatie van talent en ondernemer. Talenten laten zien wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan en welke plannen ze komende tijd gaan uitvoeren.

De Campus Hub Gezond Circulair is de plek en het platform waar de drie onderwijsinstellingen samenwerken rond energie, duurzaamheid, circulariteit en health uitdagingen in de regio. Tijdens deze showcase presenteren verschillende studentenprojecten die afgelopen in deze Campus Hub hebben gewerkt aan innovatievraagstukken, zich aan het publiek.

Nationaal kenniscentrum voor innovatie, circulariteit & vakmanschap

16:15 – 17:15

Via-T Centrum voor duurzaamheid, innovatie en vakmanschap: doe mee!

Het nieuwe techniekcentrum VIA-T wordt een toonbeeld van de innovatie in techniek en geeft een inkijkje in de mogelijkheden en beloftes van het circulaire denken. De nieuwe arena van technologie, innovatie en duurzaamheid in Gelderland. Hier komen ondernemers en kennisinstellingen samen en staan een leven lang ontwikkelen en levensecht leren centraal. Het Bidbook voor het techniekcentrum Via-T is al enige tijd gereed, verschillende werkgroepen gingen met de deelthema’s aan de slag. Deze plek voor talent wil met jou een volgende stap maken.

Circulaire Bouw Reis

14:45 – 17:00

LABsafari Circulaire bouw

Ga op mee op expeditie in het Rijk van Nijmegen en ontdek de toekomst van de circulaire bouwindustrie.  Op de LABsafari tref je verschillende gave voorbeelden van circulaire bouw in Nijmegen. Maak kennis met de nieuwste circulaire en biobased bouwmaterialen en –technieken en ontdek hoe in de Hubertushal Via-T en het Kenniscentrum Circulaire Bouw (KCCB) samen werken aan circulaire talentontwikkeling.

Verrijk je studie

16:00 – 17:00

Waarmaakstraat

Businessideeën en initiatieven van studenten en young professionals worden een stap verder geholpen. Business experts, zogenaamde waarmakers, uit het RvN@ netwerk voorzien de jonge ondernemers van netwerkcontacten en waardevolle adviezen.

Meetup

14:55 – 15:40

Nieuwe wethouders in de regio Rijk van Nijmegen

De net benoemde wethouders, die zich de komende jaren bezig gaan houden met de circulaire regionale economie, ontmoet je tijdens de Meetup.

Wat zijn de ambities? De plannen? Vraag het ze op Lifeport Festival Circulair!

Circulaire Workshops

14:45 – 17:30

Laat je uitdagen en doe mee!

Laat je inspireren tijdens een van de workshops. Haal bijvoorbeeld de circulaire economie je keuken in tijdens een kookworkshop of ontdek hoe het circulaire denken de kunstwereld beïnvloed. Ontdek het belang van creativiteit voor innovatie.

17:30 uur NETWERKBORREL IN HET PRODUCTPARK

Wilde je die ene ondernemer nog spreken? Had je een vraag voor een bestuurder? Of zag je talent lopen waar je eens kennis mee wilt maken? Hoewel er tijdens het festival voldoende ruime is om te netwerken en kennis uit te wisselen, maken we erg graag extra ruimte voor met een afsluitende netwerkborrel.

Studenten van talentencommunity RvN@LAB zijn van harte uitgenodigd om de netwerkborrel te bezoeken en ondernemers te ontmoeten in het Productpark.

Zij kunnen zich hiervoor aanmelden voor de LABclub. Met deze aanmelding krijgen zij (gratis) toegang tot de netwerkborrel.

Ben je student en wil je ook programmaonderdelen van het Lifeport Festival Circulair bezoeken? Maak dan gebruik van het speciale studententarief!

 

Bedenk bij welke onderdelen je graag aanwezig bent, bestel je ticket en stel je als je wilt een programma samen.  Tot de 27e!

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer?

maandag 27 juni 2022, 14:00 – 17:30 uur met aansluitend netwerkborrel

Waar?

De Lindenberg, Nijmegen

Voor wie?

ondernemers, bestuurders, medewerkers van bedrijfsleven, overheid en onderwijs en studenten

Investering?

€125,- exclusief btw (€25,- voor studenten)

Verdere vragen?

mail  lifeportfestival@rvnhub.nl

Een initiatief van de RvN@ Circulaire Raad

Festivalorganisatie