Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Duurzaamheidscafé 2020: Het nieuwe boeren

29 september 2020 @ 20:00 - 22:00

€3,50

Duurzaam boeren wordt op kleine schaal toegepast. Maar wat is er nodig, zodat steeds méér boeren de ommezwaai gaan maken? Hoe kunnen kleinschalige, lokale initiatieven versterkt en vergroot worden? Kortom, hoe komen we écht tot een transitie in de landbouw en veeteelt? Daarover gaat het tijdens het Duurzaamheidscafé Nijmegen op dinsdag 29 september 2020 (aanvang 20.00 uur) in arthouse LUX in Nijmegen.

De druk op boeren om te verduurzamen wordt groter. We zitten in een stikstofcrisis. Klimaatverandering en teruggang in biodiversiteit zijn een feit. Dierenwelzijn is in het geding, gronden raken uitgeput.

Duurzame technieken zijn er in overvloed. Daar ligt het niet aan. De vraag is hoe de reguliere boer ermee uit de voeten kan en een gezond bedrijf kan voeren. Steeds meer boeren willen misschien wel, maar weten niet hoe ze de omslag van traditioneel naar nieuw boeren gerealiseerd krijgen, alleen al financieel.

Binnen de agrarische wereld is bovendien nog lang niet iedereen overtuigd van de noodzaak tot verduurzaming. Er is nog steeds een tendens tot intensivering en hogere efficiëntie, terwijl daar minstens een deel van het probleem lijkt te liggen. De Europese en landelijke overheden stoppen veel geld in de (traditionele) landbouw. Duurzame landbouw zoekt naarstig naar (particuliere) financieringsbronnen.

  • Bioloog en kleinschalig boer Arno van der Kruis komt 29 september vertellen welke elementen cruciaal zijn in de transitie naar het nieuwe boeren. Hij is mede-oprichter van Ploegdriever, de vereniging die landschapsbeheer in de Ooypolder bij Nijmegen stimuleert en uitvoert.
  • Journalist Kees Kooman wordt geïnterviewd door Mark Wiering over zijn boek ‘Nieuw boeren’. Daarin vertellen tien boerenfamilies hoe ze de transitie naar een nieuwe landbouw hebben ingezet.

Tijdens het Duurzaamheidscafé passeert ook nog een aantal mooie, kansrijke voorbeelden van nieuw boeren de revue: zo vertelt Ingrid Kerkvliet over het Herenboerenconcept.

De presentatie is in handen van Margot Ribberink, ambassadeur van duurzaamheid en klimaat. Sprekers en bezoekers krijgen volop ruimte voor debat en er is live muziek van Elma Vriezekolk met pianist.

Deze avond is uiteraard onder voorbehoud van de dan geldende Corona-maatregelen. Wellicht wordt een combinatie van live en online.

Let op: voorafgaand aan het Duurzaamheidscafé kun je deelnemen aan een korte excursie over de weilanden en langs de akkers van Waldboeren in Berg en Dal, natuurinclusieve kringlooplandbouw. Het is van 18.00-19.00 uur vanaf hotel Erica (Molenbosweg 17, 6571 BA Berg en Dal). Naderhand is er voldoende tijd om naar LUX te gaan voor het café.

Aanmelden voor de excursie doe je apart; stuur een mailtje naar info@duurzaamheidscafenijmegen.nl

Locatie: LUX Nijmegen, Mariënburg 38–39, 6511 PS Nijmegen
Datum: dinsdag 29 september 2020
Aanvang: 20.00 uur, einde rond 22.00 uur, waarna een borrel.

Toegang: €3,50

NB Dit Duurzaamheidscafé wordt hoogstwaarschijnlijk ook live gestreamd. Wie niet naar Lux wil of kan komen, kan online inchecken. Binnenkort meer informatie daarover.

Gegevens

Datum:
29 september 2020
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€3,50
Evenement Tags:
,

Locatie

LUX
Arsenaalgas 8
Nijmegen,

Organisator

Duurzaamheidscafe
Site:
www.duurzaamheidscafenijmegen.nl