Voor Nederlanders is de fiets heel gewoon, maar gezien door de ogen van buitenlanders is onze fietscultuur heel bijzonder. Zò bijzonder dat Nederland een wereld leidende positie heeft verworven voor zowel het vervoermiddel (De Fiets) als het gebruik (Het Fietsen).
De Fiets is hèt vervoermiddel van de toekomst – het kan een sleutelrol spelen bij de integrale aanpak van sociale thema’s op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid, economie en gezondheid.
Geïnspireerd door succesvolle innovatie ecosystemen zoals Food Valley, Health Valley, IPKW en Automotive Campus is er plaats voor een vergelijkbaar ecosysteem met als focus het vervoersmiddel van de toekomst: de fiets.
Gezien de historie van de fietsindustrie, het fietslandschap, de fietsinitiatieven en de fietsgerichte lokale en regionale overheden zien wij Gelderland als de natuurlijke locatie voor Velomotive Campus – dè plek waarin het ondernemers, onderwijs en overheid samenkomen om fietsambities van internationale allure te realiseren.
Binnen de campus is plaats voor een zeer breed scala aan interesses – er is ruimte voor productie, innovatie, onderwijs, gebruik, onderwijs, onderzoek en advies. Hierdoor ontstaat een uniek netwerk van ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid met wereld leidende kennis, kunde en innovatiekracht.
Wat is het doel van het project?
Het samenbrengen van een breed scala aan organisaties met heel diverse kennis en wereldbeelden waardoor een innovatief ecosysteem kan ontstaan waarin alle expertise in Gelderland op het gebied van de fiets en fietsen samen wordt gebracht.
Wij geloven dat de Velomotive Campus hét leidende internationale ecosysteem wordt van fietsinnovatie.
Wat is de sociale en/of economische impact van jouw project op de regio?
Velomotive Campus sluit naadloos aan bij huidige maatschappelijke thema’s – zowel regionaal in Gelderland, maar ook internationaal. De focus is met name op vier centrale thema’s en raakvlakken daartussen – mobiliteit, gezondheid, economie, duurzaamheid.
Voor Gelderland is dit initiatief een belangrijke economische kans. De concentratie van bedrijven, de hoge mate van innovatie en het internationale aantrekkingskracht van dit ecosysteem zorgt voor een economische boost voor de regio.
Daarbij biedt dit ecosysteem een uitgelezen kans om onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven samen te brengen. Voor alle niveaus van onderwijs aanwezig in Gelderland – van ROC tot HAN en universiteiten – biedt dit ecosysteem geschikte mogelijkheden om de koppeling te maken tussen bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.
Welke partijen uit het Rijk van Nijmegen werken samen aan het project?
Velomotive Campus is een initiatief van gepassioneerde ondernemers die gedeeltelijk reeds onderdeel zijn van het Dutch Bicycle Center in Nijmegen. Dit bestaande initiatief wordt al jarenlang hoog geagendeerd door onder meer Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland en de verschillende Nederlandse ministeries.
Nu is de tijd rijp om aanzet te geven aan een groter ecosysteem!