Voldoende vrijwilligers blijven vinden en binden is van groot belang voor maatschappelijke organisaties en dus voor de samenleving in het algemeen. Andersom is het doen van vrijwilligerswerk van grote waarde voor Nijmeegse inwoners zelf.
Meer
Voldoende vrijwilligers blijven vinden en binden is van groot belang voor maatschappelijke organisaties en dus voor de samenleving in het algemeen. Andersom is het doen van vrijwilligerswerk van grote waarde voor Nijmeegse inwoners zelf.
MeerInnovatie is essentieel voor het verbeteren van het imago van vrijwilligerswerk, voor het realiseren van evenwicht tussen vraag en aanbod en de ondersteuning daarbij.
Velen onder ons hebben een bepaald beeld over het vrijwilligerswerk en over de mensen die dit doen. Het imago is daarbij nog altijd niet “hip, trendy of sexy”. Voor mensen die niet met vrijwilligerswerk in aanraking komen verandert dit beeld niet en blijft vrijwilligerswerk ver van hun af staan. Ondanks het enorme aantal Nijmegenaren dat vrijwilligerswerk doet (55%) zijn er nog altijd organisaties en potentiele vrijwilligers die elkaar niet vinden.
Vrijwilligerswerk biedt veel kansen: het verbreedt niet alleen je horizon, maar geeft je ook inspiratie en voldoening, leidt het tot sociale contacten en last but not least: het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.
Andersom leveren vrijwilligers een waardevolle bijdrage aan onze Nijmeegse samenleving. Sterker nog: we kunnen niet zonder hen. Denk alleen maar aan de zorg, het onderwijs, cultuur, natuur, sport en recreatie waar we vele vrijwilligers aantreffen.
Voor het realiseren van evenwicht tussen vraag en aanbod is innovatie van het vrijwilligerswerk en de ondersteuning daarbij, essentieel. Wij willen daarom in Nijmegen en omgeving het vrijwilligerswerk innoveren. We willen het imago verbeteren, vrijwilligers en het vrijwilligerswerk “dichterbij brengen” voor mensen die er “geen weet van hebben” en er voor zorgen dat vraag en aanbod beter op elkaar gaan aansluiten voor situaties waar dat structureel nog niet het geval is.
Daarmee willen we ook met het vrijwilligerswerk meebouwen aan een krachtige en vitale gemeenschap en de versterking van de sociale en economische ontwikkeling in de regio.
Kort gezegd is onze ambitie door middel van innovatie het
– realiseren van imagoverbetering van het vrijwilligerswerk
– mogelijk maken van de instroom van nieuwe doelgroepen die te ver van het huidige vrijwilligerswerk af staan.
De eerste actie daarbij is het schetsen van een beeld over het vrijwilligerswerk in de toekomst. Wat er dan in de fysieke wereld veranderd zou zijn en welke innovatie daarbij nodig is.
Op 3 april 2018 was de kick-off van RVN@ innoveert vrijwilligerswerk. Zo’n vijftien denkers en doeners uit verschillende disciplines schetsten een beeld over het vrijwilligerswerk in de toekomst. Wat zou er dan in de toekomst veranderd zijn? Welke innovatie is daarbij nodig?
Kristie Lamers (directeur RVN@) en Mirjam Kaptein (directeur Vrijwilligerscentrale – VWC) gaven een korte aftrap over de inzet van RVN@ voor innovatie en groei in de regio, en het belang van innovatie voor het vrijwilligerswerk. De ambitie van de VWC is om in 2020, bij het 40-jarig bestaan, een kanteling teweeg te hebben gebracht waardoor de weg naar vrijwilligerswerk gemakkelijk te betreden is. Ook voor doelgroepen die nu niet worden bereikt. Hoe maken we vrijwilligerswerk woest aantrekkelijk, en de weg er naartoe een feestje? Wat zou er dan in de fysieke wereld veranderd zijn?
Opnieuw was het op 22 mei duidelijk dat de ‘ Durf te vragen sessies’ bijzonder succesvol zijn. Er is ongelofelijk veel bereidheid van mensen in de regio elkaar om elkaar te helpen. Mirjam Kaptein, de directeur van de Vrijwilligerscentrale heeft dan ook dankbaar gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en die avond de volgende vraag aan het aanwezige gezelschap voorgelegd:
Wie heeft ideeën voor de website van de Vrijwilligerscentrale, die zich in de aanpak en gebruik onderscheiden van de traditionele vrijwilligersaanpak?
Maar liefst negen mensen meldden zich en daar zijn we heel blij mee. De website vernieuwen is het een van de belangrijke voertuigen om de doelstellingen van het project RvN@innoveeertvrijwilligerswerk te realiseren.
Om het geheugen even op te frissen, wat zijn ook al weer de doelstellingen?
We willen het imago verbeteren, vrijwilligers en het vrijwilligerswerk “dichterbij brengen” voor mensen die er “geen weet van hebben” en er voor zorgen dat vraag en aanbod beter op elkaar gaan aansluiten voor situaties waar dat structureel nog niet het geval is.
Een online platform dat vrijwilligers, goede doelen en bedrijven met interesse in vrijwilligerswerk met elkaar verbindt, is een belangrijke stap in het innoveren van het vrijwilligerswerk.
Na 27 juni volgt er meer informatie over de opbrengst van deze mee-denk sessie!
Meedoen met Vrijwilligerswerk heeft twee belangrijke maatschappelijke doelen: mensen terugbrengen naar de arbeidsmarkt en mensen terugbrengen in de maatschappij. Hoe slaagt de Vrijwilligerscentrale er in om (weer) een moderne en aansprekende organisatie te worden? In dit RvN@project wordt in fasen gebouwd aan een innovatief platform van werving, verbinding en plaatsing. De eerste stap is de bouw van een nieuwe website. Via een aantal sessies (o.a. tijdens een Durf te vragen/Op de stip) wordt met jonge mensen (o.a. via RvN@LAB) gewerkt aan een nieuw ontwerp voor die website die in november 2018 gelanceerd wordt.