Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het Diversiteitscafé: Inclusie in onze samenleving

23 januari 2020 @ 17:00 - 19:00

Gratis

Sociale inclusie: winst voor de samenleving

We starten het nieuwe jaar met een prachtig thema. Op donderdag 23 januari 2020 gaat Het Diversiteitscafé namelijk over sociale inclusie in onze samenleving. Er is in onze samenleving zeker aandacht voor sociale inclusie, want ‘we willen er graag iets mee’. Maar hoe ziet dit er daadwerkelijk uit in de praktijk? In welke mate passen we ons bijvoorbeeld aan als een collega een andere culturele achtergrond heeft? Of houden we vast aan onze gewoonten, standaarden en huidige idealen? Mengen we ons onder elkaar, of creëren we groepen? Richten we ons op het bereiken van een gemeenschappelijk doel, of focussen we ons op de niet ter zake doende verschillen tussen mensen?
Zijn er maatregelen nodig om sociale inclusie in onze samenleving te bevorderen of werken deze juist averechts? Maken we van sociale inclusie misschien een issue door het er steeds over te hebben?

Veel vragen die we uitgebreid zullen bespreken tijdens Het Diversiteitscafé.

Programma

Inloop vanaf 16.45 uur

Turgay Tankir, Henk Moeniralam en Pushpa Hoppener heten u om 17.00 uur van harte welkom om samen te praten over diversiteit in een informele en open sfeer. Interviews worden gehouden met Rietje Compiet, Ammar Selman, Arjan Stuij en Peter van Mulkom. Uiteraard is er gedurende de avond en na de interviews ook ruimte voor vragen en dialoog.
Het Diversiteitscafé – praat u met ons mee?
Mooie bijdragen door sprekers, ontmoeting, succesverhalen, oplossingen en verbinding staan centraal in Het Diversiteitscafé. Het belooft een mooie bijeenkomst te worden in het teken van elkaar ontmoeten en het delen van ervaringen.
We zien u graag bij Het Diversiteitscafé!

• Thema: Sociale inclusie: winst voor de samenleving
• Wanneer: Donderdag 23 januari 2020
• Waar: DROOM! De Bastei (Waalkade 83 in Nijmegen)
• Tijd:16.45 uur – 19.00 uur (de deuren zijn geopend tot 17.30 uur, na die tijd kunt u bellen naar 024 – 329 70 76)
• Kosten: Deelname is kosteloos

Gasten Het Diversiteitscafé – 23 januari 2020

Rietje Compiet

Rietje Compiet is directeur van Bindkracht10, een welzijnsinstelling in Nijmegen. Deze instelling is ontstaan op 1 april 2017 na de fusie tussen Het Inter-lokaal en Tandem.
Rietje Compiet: ‘Mee kunnen doen in de samenleving en van betekenis kunnen zijn, is voor mensen belangrijk. Toch is dit, om verschillende redenen, niet altijd vanzelfsprekend of mogelijk. In organisaties maar ook in onszelf zitten uitsluitingsmechanismen waarvan we ons lang niet altijd bewust zijn. Dit leidt er toe dat we mensen uitsluiten en daarmee komt ook diversiteit in organisaties onder druk te staan’. Dit besef is voor Rietje Compiet altijd een belangrijke drijfveer geweest bij de verschillende werkzaamheden en activiteiten die zij doet.

Ammar Selman

Ammar Selman is geboren in Bagdad en woont sinds eind 1999 in Nederland. Na zijn studie aan de Radboud Universiteit, werd hij lid en enkele maanden later voorzitter van Adviescommissie Allochtonen in Nijmegen, nu Adviescommissie Kleurrijk Samenleven. In 2013 trad hij in dienst bij Breed (Sociale Werkvoorziening). Daarna is hij bij de fusie in 2016 overgegaan naar het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen. In 2011 werd hij politiek actief voor de PvdA. Drie jaar later werd hij verkozen tot gemeenteraadslid in Nijmegen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 was hij lijsttrekker voor PvdA-Nijmegen. Nu is hij fractievoorzitter van deze partij in de raad. De loopbaan van Ammar Selman staat volgens eigen zeggen in het teken van sociale inclusie.

Arjan Stuij

Arjan Stuij is bedrijfseconoom. In 2002 is hij vanuit Rotterdam in het Rijk van Nijmegen komen wonen. Jarenlang werkte hij in de automotive (leasemaatschappijen en importeur) totdat hij in 2015 directeur werd bij Poelmann van den Broek Advocaten.
Als niet-advocaat directeur van een advocatenkantoor, vervult hij zijn functie behoorlijk ‘inclusief’ vanuit het standpunt van een (klassieke) advocaat… Naast zijn werk is hij ook bestuurslid bij werkgeversorganisatie VNO-NCW voor de regio Arnhem-Nijmegen. Naar zijn mening is vanuit alle gezichtspunten een ‘inclusieve samenleving’ absoluut noodzakelijk. Maar hoe realiseer je deze en wat is zijn eigen rol daarbij? Lastig inderdaad volgens hem, maar hij probeert hier continu aandacht aan te besteden, soms tastbaar (aannamebeleid nieuwe collega’s), soms minder tastbaar (het creëren van randvoorwaarden binnen de organisatie).

Peter van Mulkom

Peter van Mulkom is bestuursvoorzitter van ROC, een onderwijsinstelling met meer dan 10.000 studenten. De missie van het ROC luidt: alle studenten de kans bieden om succesvol mee te doen. Om dat te realiseren is hij dagelijks bezig met discrimineren. Bijvoorbeeld onderscheid maken tussen hele goede en minder goede plannen. Discrimineren op grond van huidskleur, leeftijd, religie of afkomst vindt hij een slecht idee. Debatteren in het Diversiteitscafé daarentegen een goed idee.
Peter was voorheen o.a. directievoorzitter van een kinderrevalidatiecentrum, bestuurder en toezichthouder in het speciaal onderwijs, voorzitter van een omnisportvereniging met oog voor breedtesport (sporters met een beperking en topsport) en toezichthouder in de kinderopvang met o.a. aandacht voor kinderen met een taalachterstand.

Locatiegegevens DROOM! De Bastei
Het Diversiteitscafé vindt plaats bij DROOM! De Bastei op de bovenste verdieping van De Bastei. U kunt via het museum naar binnen. Hier loopt u een klein stukje doorheen en dan neemt u de lift naar boven. Eenmaal aangekomen bij DROOM! De Bastei ontvangen wij u en kunt u genieten van een spectaculair uitzicht.

Het Diversiteitscafé is één van de activiteiten die geïnitieerd is door RvN@.
Dankzij een groot netwerk van organisaties en vrijwilligers realiseren wij Het Diversiteitscafé!

Gegevens

Datum:
23 januari 2020
Tijd:
17:00 - 19:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

De Bastei
Waalkade 83
Nijmegen,