Stand van zaken?
“Het begint bij bewustzijn over deze manier van werken. Dat iedereen op dezelfde manier denkt over afval als grondstof. Dat doen we al met kunststof, gft, glas en papier, maar het kan nog veel beter.
Wij hebben eerst de meest kansrijke sectoren onderscheiden waarin je snel resultaat kunt boeken. Dat zijn de zorg, maakindustrie, bouw en bij afvaldiensten. Met hen zetten we deelprojecten op, gericht op hergebruik van restafval. Daarnaast gaat de Rabobank ruim tien bedrijven in het Rijk van Nijmegen ondersteunen om tot circulaire verdienmodellen te komen. Zij worden de regionale koplopers. Tijdens het congres van European Green Capital Nijmegen in mei krijgen ze een podium, zodat ze (andere) MKB-ers kunnen inspirereren.”
Wat gaat goed?
“Als je forse stappen wil maken, moet je niet alleen bedrijven, maar ook overheden en kennisinstellingen aan tafel krijgen. Dat is gelukt. We bekijken nu hoe bijvoorbeeld gemeentes zelf meer circulair kunnen aanbesteden. Ook daar valt een wereld te winnen. Wanneer je een weg opbreekt, moet je dat materiaal bij voorkeur inzetten voor de nieuwe weg. In de aanbesteding kun je daar al rekening mee houden.”
Belangrijkste mijlpaal?
“Uit een regionaal rapport blijkt dat de kansrijke gebieden die we zelf al hebben onderscheiden, ook echt de gebieden zijn waarop de snelste resultaten te boeken zijn. We zijn op de goede weg dus.”
Inspirerend?
“De projecten binnen RvN@ zijn divers, maar het aardige is dat je kunt leren van de aanpak van anderen. Hoe krijgen zij groepen mee om tot uitvoering van hun doelen te komen? Dat is inspirerend.”
Wat levert het op?
“De meeste bedrijven werken met lineaire processen. Er komt wat binnen, dat verwerk je en wat je overhoudt, gaat als afval weer weg. Door circulair te werken, lever je een bijdrage aan een beter milieu, want je houdt grondstoffen langer in de keten. Bovendien heb je direct een kennisvoorsprong op de concurrentie die je nieuwe opdrachten kan opleveren.”
Meerwaarde voor de regio?
“We proberen een hotspot te worden op dit terrein. Als je als bedrijf een nieuwe locatie zoekt om circulair te produceren, dan moet je naar onze regio komen. Daarmee versterken we de lokale economie met nieuwe ondernemingen en dus ook werkgelegenheid.”
Uitdaging?
“Het is nu tijd om aan de slag te gaan en projecten te realiseren. Hoe mooi zou het zijn als ondernemers straks concluderen: laten we meedoen, anders missen we straks de boot!”