MKB, onderwijs en overheid komen op het Lifeport Festival Circulair samen om kennis, ervaring en netwerken te delen.

 

Op 3 juni vindt de derde editie van het Lifeport Festival Circulair plaats in het Radboudumc Experience Center. Dit is dé plek waar bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden samenkomen om een cruciale rol te spelen in de overgang naar een duurzame toekomst.

Laat je inspireren door een breed scala aan boeiende sessies die gewijd zijn aan circulaire businessmodellen, nieuwe projecten in de regio, ondernemersverhalen en innovaties. Tijdens het festival ontdek je op het Productpark de circulaire innovaties en ondernemers uit de regio. Hier ontstaan onverwachte ontmoetingen en creëren we ruimte voor betekenisvolle samenwerkingen.

Het Lifeport Festival Circulair is er voor iedereen die zich bezighoudt met circulariteit: mkb’ers, studenten, bestuurders, docenten en andere professionals. De middag belooft een complete onderdompeling te worden in de wereld van duurzaamheid, waar je nieuwe inzichten opdoet en waardevolle contacten legt.

Klaar om deel uit te maken van de circulaire beweging? Meld je aan en zorg dat je erbij bent op het Lifeport Festival Circulair. Samen bouwen we aan een betere toekomst!

Lifeport Festival Circulair 2024

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer?

maandag 3 juni 2024, 14:00 – 17:30 uur met aansluitend netwerkborrel

Waar?

Radboudumc Experience Center, Nijmegen

Hoe?

Reserveer hier jouw kaartje

Vragen?

mail lifeportfestival@rvnhub.nl

Expertsessie Nationaal Programma Circulaire Economie

Het faciliteren van oplossingen voor knelpunten waar medeoverheden en ondernemers tegenaanlopen is een belangrijk speerpunt voor Marieke Spijkerboer in haar positie als directeur Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie. In deze sessie gaat zij onder andere in op de modernisering van de wet Milieubeheer, waar op het Ministerie van IenW aan wordt gewerkt.

Wat is circulair nu eigenlijk?

Ontdek wat circulair écht betekent met Maikel Kishna, onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Maikel deelt inzichten uit zijn onderzoeken naar eco-innovaties en circulaire economie. Leer hoe bedrijven barrières overwinnen en welke strategieën succesvol zijn. Ga met Maikel het gesprek aan over de praktische invulling, de vertaalslag naar een circulaire economie en stel al je vragen.

Creatief/ Innovatief Denken

Een innovatie ontstaat niet zomaar; hoe werk je aan jouw vermogen om nieuwe, ongebruikelijke oplossingen voor jouw vraagstukken te vinden? Duik dieper in jouw creatieve proces met Miranda, een expert in ‘out of the box’ denken. Ontdek hoe je met inspiratie uit natuurlijke objecten bij de essentie komt. Doe mee en laat je verrassen!

Verzorgd door: Miranda Straten; Kunstenaar

Expertsessie CSRD

Wil jij weten hoe de nieuwe CSRD-richtlijnen jouw bedrijf beïnvloeden? In deze expertsessie bespreken we niet alleen de vereisten van de richtlijnen, maar ook de impact ervan op jouw bedrijf. Tijdens deze sessie krijg je de kans om vragen te stellen, ideeën uit te wisselen en te leren hoe je jouw bedrijf in lijn kunt brengen met de nieuwe regelgeving.

Verzorgd door: Marieke Verhoeff; Newtone

 

Lifeport@ Campus

Ben jij klaar om jouw visie te verbreden en nieuwe kansen te ontdekken? In onze sessie ‘Lifeport@Campus’ brengen we studenten, ondernemers en experts samen om samen te werken om kansen te creëren, jouw ideeën te delen en vragen te beantwoorden. Doe mee en laat jouw stem horen.

Verzorgd door: Merijn Neeleman; Lifeport@

 

Verfrestanten-Inzamel-Systeem

In de succesvolle pilot, ondersteunt door gemeente Nijmegen, werd in twee dagen tijd 6.000 kilo oude verf ingezameld en verwerkt tot nieuwe verf. Nu is het tijd voor de volgende stap; een regionaal systeem waarin we verf blijven inzamelen en verwerken. Jouw input is welkom. Denk je mee?

Verzorgd door: Job van Schaeren; Lentekracht en Jan van der Sluijs; InterChem

 

Circulair Inkopen

Vanuit de rol van inkoper, hebben overheden een rol in de vorming van circulaire businesscases. In veel coalitieakkoorden wordt het voornemen om meer circulair in te kopen duidelijk uitgesproken. Toch stuiten we in de praktijk nog op obstakels. Wat zijn deze obstakels en hoe kunnen bedrijven en overheden ze ‘overwinnen’?  Ontdek het tijdens de deelsessie circulair inkopen.

Verzorgd door: Marloes Gerritsen, Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen

Werksessie Energie

Ben jij gepassioneerd over de transitie naar een circulaire economie en de energietransitie? Ontdek dan deze deelsessie! De verbinding tussen beide transitievormen alsook de uitdagingen worden besproken. Is er bij innovaties voldoende oog voor duurzaamheid en recycling? Hoe past schaalbaarheid in de circulaire transitie? Schrijf je in en deel je mening!

Verzorgd door: Jeroen Herremans, Connectr

Expertsessie Nationaal Programma Circulaire Economie

Het faciliteren van oplossingen voor knelpunten waar medeoverheden en ondernemers tegenaanlopen is een belangrijk speerpunt voor Marieke Spijkerboer in haar positie als directeur Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie. In deze sessie gaat zij onder andere in op de modernisering van de wet Milieubeheer, waar op het ministerie van IenW aan wordt gewerkt.

Verzorgd door: Marieke Spijkerboer; Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 

 

 

 

VR Workshop

Laat je wereldbeeld verschuiven en kom in actie voor duurzaamheid! Ontdek het unieke perspectief van astronauten met het Overview Effect tijdens de inspirerende VR Workshop. Deze ervaring bevordert een nieuw leiderschapsperspectief, gericht op samenwerkingen voor het aanpakken van urgente wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en armoede. Durf jij de ruimte in te gaan?

Verzorgd door: Mark Herberts; Studio Why

(Let op: Deze sessie heeft ongeveer 10 minuten uitloop, hierdoor is er minder tijd voor pauze.)

Uitreiking De Cirkel 2024

De Cirkel is de jaarlijkse erkenning voor ondernemers die vooroplopen in circulair ondernemen en het verminderen van grondstofgebruik.

Dit jaar worden op het Lifeport Festival Circulair wederom twee circulaire Awards uitgereikt: één voor gevestigde ondernemingen en één voor startende ondernemers, de Startup Cirkel.

 

Uitreiking Startup Cirkel 2024

De Awards worden uitgereikt door Jan Jonker, hoogleraar emeritus Duurzaam en Circulair Ondernemen van de Radboud Universiteit.

De Cirkel en Startup Cirkel geven een onderneming bekendheid en inspireren hopelijk bedrijven die nog in de beginfase van hun circulaire reis staan. “MKB’ers die circulair ondernemen hebben een podium nodig om te groeien. De Cirkel en de Cirkel Startup biedt dat podium.” aldus de juryvoorzitters.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wanneer?

maandag 3 juni 2024, 14:00 – 17:30 uur met aansluitend netwerkborrel

Waar?

Radboudumc Experience Center, Nijmegen

Investering?

Reserveer hier jouw kaartje

Vragen?

mail lifeportfestival@rvnhub.nl

Een initiatief van de RvN@ Circulaire Raad

Festivalorganisatie